top of page

10 sunda sätt att ta sig igenom en kris på - tips 1

Uppdaterat: 20 okt. 2020

För ett år sedan gick jag igenom en kris. Från en dag till en annan så vändes mitt liv upp och ner.

Men jag visste att livet skulle komma tillbaka så småningom, även om känslan var motsatsen. Där och då, mitt i orkanen av ångest och sorg så känns det som att ingenting spelar någon roll. Jag fick tvinga mig själv att göra saker som jag i vanliga fall skulle må bra av, även om jag mitt i krisen inte mådde bra av någonting.

Det är så lätt att göra saker som inte är bra för en när man går igenom en kris. Troligtvis för att det är lättare. Bra saker går inte hand i hand med det måendet man bär på. Har man dessutom vuxit upp i en dysfunktionell miljö och utvecklat osunda strategier för att ta sig igenom ångest så vet jag hur lätt det kan vara att falla tillbaka i destruktiva beteenden för att de ligger så nära till hands. Men är det någonting jag har lärt mig av mitt liv som har kantats av kriser och dåligt mående så är det just effekten av att göra bra saker även när det känns som att det är omöjligt och inte spelar någon roll.

För ett tag sedan gick en vän igenom en liknande kris. Hen frågade ”Hur får man bort det onda?” och jag svarade följande:

"Man försöker inte få bort det onda, för det går inte. Tiden gör så att det onda försvinner eller går att hantera. Man försöker göra saker som man mår bra av även om man i stunden inte mår bra av någonting. Det känns som att 'må-bra-saker' inte spelar någon roll för att det ändå gör så jävla ont. Men det spelar roll, för man måste försöka göra saker och då är det bättre att göra bra saker istället för dåliga."

Varje tisdag i 10 veckor kommer jag att publicera ett konkret tips på hur man kan ta sig igenom svåra tider på ett sunt sätt. 10 sätt som har fungerat för mig.

Tips 1 - Stå ut och gör inget som är destruktivt. Ångest och sorg är inte farligt. Det blir bara farligt om du agerar med destruktiva beteenden i känslan av ångest. Ångesten i sig kan inte göra något som är farligt mot dig. Gör bara saker som du vet är bra för dig när du har ångest. Är du osäker på om det du vill göra är bra eller dåligt så är det troligtvis dåligt för dig. Du vet vad du i vanliga fall mår bra av, gör det! Ställ dig följande fråga: Vad är det absolut snällaste jag kan göra mot mig själv just nu? Är det svårt så frågade dig själv: Vad skulle jag ge min bästa vän för råd i den här situationen?


Är inte ångesten egentligen en väldigt tydlig röst från kroppen som säger ”Snälla, ta hand om mig och gör bara snälla saker mot mig!”101 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page