top of page

Vad hände med min mamma?

Den här texten skrev jag när jag precis fyllt 18 år och gick i gymnasiet. Mamma hade flyttat från staden där jag fick bo kvar i en egen lägenhet för att kunna gå klart gymnasiet. Jag minns den tiden som en kamp att försöka förstå allt som hänt. Med det följde ett kaos av känslor som var svåra att hantera. Men jag skrev mycket för att försöka reda ut.


Då och då bestämde jag och mamma att vi skulle åka in till stan för att ha en tjejdag med god mat, besök hos frisören och shopping. När vi skulle gå från stan till busstationen, för att åka hem, gick vi igenom parken vid ån. Där sitter och står en samling av människor som ser mycket slitna, märkliga och skrämmande ut. Jag tycker att det är obehagligt att gå igenom parken, så jag håller mamma i handen och frågar vad det är för människor.


Mamma förklarar att dessa människor har ett missbruk. De är beroende av alkohol som gör att de går in i ett annat tillstånd än det som vi befinner oss i. Mamma förklarar att det har gått snett för dem, men att de för det mesta inte är farliga för andra, bara för sig själva. Hon säger att de använder alkohol för att bedöva jobbiga känslor och fly från verkligheten. Mamma säger att det är en fruktansvärd sjukdom, och att personer med missbruksproblem mår mycket dåligt. Vi passerar parken, och jag känner medlidande för människorna, men jag känner en otrolig tacksamhet över min friska och vackra mamma.


Några år senare har min mamma blivit en av dem. Min friska mamma har insjuknat i den dödliga sjukdomen, alkoholism. Min förståndiga mamma tappade allt förstånd och glömde vad hon tidigare sagt om att döva känslor med alkohol.


Min vackra mamma blir lite mindre vacker varje gång hon dricker.


Ibland när jag går igenom parken där min mamma satt med de andra A-lagarna, när jag går förbi de lokala pubarna där mamma blev portad eller när jag går igenom lägenhetsområdet där min mamma stängde in sig i flera veckor för att få vara full dygnet runt, då tänker jag, vad var det egentligen som gick så fruktansvärt fel?

Vill din verksamhet ha mer kunskap om hur det kan vara att växa upp i en familj med missbruk, våld och psykisk sjukdom? Eller jobbar du inom skolan och vill att dina elever ska få veta mer om hur det kan vara och vart man kan vända sig för att få stöd och hjälp? Läs mer om de föreläsningar jag erbjuder här.

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page