top of page

Jag gjorde allt rätt, ändå slog han mig


Pappa slog mig inte varje dag, men det kändes så. För jag visste aldrig när nästa utbrott från pappa skulle komma, därför var jag alltid rädd. Känslan av oro över när nästa tillfälle skulle bli fanns hela tiden, därför kändes misshandeln som ständigt pågående.


Just den där känslan skulle jag idag kalla för psykisk misshandel. Känslan av att aldrig veta och alltid vara rädd är så psykiskt påfrestande. Det var som att gå omkring på ett minfält, minsta snedsteg så kunde det smälla.


Det var som att befinna sig t i en pågående teater där jag hela tiden försökte anpassa mig för att inte framkalla ett utbrott hos pappa. Jag försökte räkna ut vilket humör pappa var på och hur han ville att jag skulle vara för att han skulle vara nöjd. Jag anpassade hur jag pratade, vad jag pratade om, hur jag svarade på det han sa och hur jag rörde mig. Jag gjorde allt för att pappa inte skulle slå, men ändå slog han.


Jag kommer ihåg ett tillfälle när jag var runt 8 år gammal. Jag var hemma och pappa ringde mig. Han ville att jag skulle slå upp ett nummer i telefonkatalogen åt honom. Jag hittade inte numret han sökte. Jag försökte verkligen hitta det. Tillslut tappade pappa tålamodet. Han skrek att han skulle rycka av mina öron när han kom hem. Och han var på väg hem.


En våg av rädsla ilade genom kroppen. Hjärtat slog så hårt att jag kände varje slag. Jag började gå fram och tillbaka i hela huset för att kunna tänka. Jag blev yr men försökte fokusera för att komma på vad jag skulle ta mig till. Jag grät, pratade högt med mig själv och försökte andas. Men jag kunde inte andas. Det var som att tryckas ner under vatten och inte kunna ta sig upp till ytan.


Jag var panikslagen. Pappa skulle snart rycka bort mina öron. Och jag spydde tillslut av rädsla.


Pappa hotade mig och satte mig i paniksituationer. Han satte mig i situationer så att jag blev rädd för mitt liv. Ibland slog han mig och ibland hotade han. För att han kunde det.

Jag har kvar mina öron. Men mina minnen kommer aldrig försvinna.


 

Behöver din verksamhet mer kunskap om hur det kan vara att växa upp med våld i nära relationer? Boka en föreläsning.


Vill du läsa fler texter inom temat våld? Klicka på länkarna nedan.491 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page