top of page

10 sunda sätt att ta sig igenom en kris på - tips 2

Varje tisdag i 10 veckor kommer jag att publicera ett konkret tips på hur man kan ta sig igenom svåra tider på ett sunt sätt. 10 sätt som har fungerat för mig.


Det är så lätt att göra saker som inte är bra för en när man går igenom en kris. Troligtvis för att det är lättare. Bra saker går inte hand i hand med det måendet man bär på. Har man dessutom vuxit upp i en dysfunktionell miljö och utvecklat osunda strategier för att ta sig igenom ångest så vet jag hur lätt det kan vara att falla tillbaka i destruktiva beteenden för att de ligger så nära till hands. Men är det någonting jag har lärt mig av mitt liv som har kantats av kriser och dåligt mående så är det just effekten av att göra bra saker även när det känns som att det är omöjligt och inte spelar någon roll.


2. Gå upp och gå ut! Gå upp ur sängen och gör något, vad som helst (nästan). Att göra någonting är oftast bättre än att inte göra något alls när man mår väldigt dåligt. Stanna inte inne en hel dag. Gå ut från lägenheten/huset. Du behöver inte bestämma dig innan du går ut vart du ska. Men se till att få luft, se andra människor och andra miljöer. Att bara uppleva vad som händer utanför sitt hem kan ge perspektiv på dina känslor. Sätt dig på ett café, sätt dig i en park, promenera utan att ha ett mål, lyssna på en podd/ljudbok, prata i telefon, gå på ett museum, sätt dig på en bänk och bara sitt. Jag tror verkligen på att gå utanför sitt hem för att en del av ångesten har man skapat i hemmet och den sätter sig i väggarna. Känns det alldeles för tungt att gå ut så gör någon liten aktivitet inomhus. Dagarna efter att min mamma hade dött så ägnade jag mig åt att färglägga i målarböcker för vuxna. En nära anhörig köpte böcker och tuschpennor och jag satt i timmar och färglade. Ibland ensam men för det mesta tillsammans med någon. En annan inomhusaktivitet som tar lite fokus från ångesten är att rensa, städa och slänga. Baka, gör matlådor, kolla på en serie, duscha/bada, smörj in dig och byt sängkläder. Gör en lista på topp 10 snällaste sakerna du kan göra mot dig själv och beta av dem en efter en. Återigen, gör bara saker som du vet är snälla mot dig själv.
50 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page